Niemand wordt blij van half werk. Toch kan een prachtig interieurontwerp, met alle puntjes op de i, de plank volledig misslaan. Het ontbreken van een overstijgend werkplekconcept, kan de investering in een interieurontwerp volledig tenietdoen. Sterker nog, het kan een organisatie ontwrichten. Waarom is dat werkplekconcept dan zo belangrijk?
Een interieurontwerp voor kantoor is een onderdeel van een werkplekconcept. Andere belangrijke elementen hierbij zijn het gedrag (bijv. beleid en bedrijfscultuur) en faciliteiten (bijv. IT-voorzieningen). Een beproefde benadering is het ‘bricks, bytes, behaviour’ principe, Hierbij staan ‘bricks’ voor de fysieke omgeving, ‘bytes’ voor de (IT-)voorzieningen en ‘behaviour’ voor het gedrag en beleid.
In deze ‘BBB’ benadering gaan we ervanuit dat deze drie onderwerpen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Veranderingen in de processen (behaviour), vragen ook veranderingen in de omgeving (bricks) en de voorzieningen (bytes).
De breed geïntroduceerde kantoortuin is een goed voorbeeld; organisaties die jaren in cellenkantoren werkte, krijgen van de een op de andere dag een totaal andere werkomgeving. Het ontbreken van nodige afspraken, bijpassende processen en benodigde voorzieningen zijn de ingrediënten van een mislukt nieuw kantoor.
Hoe word jij de held van jullie organisatie? Signaleer wanneer er veranderingen op slechts een van de 3 B’s wordt voorgesteld en stuur aan op een integraal plan; een werkplekconcept. Zo lopen goed bedoelde veranderingen niet uit op een kostbare mislukking. Wij geloven met een goed interieurontwerp, dat onderdeel is van een werkplekconcept, GRIP te geven op het resultaat van een interieurproject.