Duurzaam kantoor verbouwen of hergebruik

Duurzaam je kantoor verbouwen of hergebruik op kantoor lijkt soms te botsen met de idealen van een nieuwe en frisse werkomgeving. Natuurlijk is er tijdens de keuze voor producten en materialen rekening te houden met de impact op onze leefomgeving. Veel gemakkelijker is het om te starten met hergebruik.

Houd bij interieurontwerp van duurzaam kantoor rekening met hergebruik

Tijdens het maken van een interieurontwerp voor een duurzaam kantoor is het goed om, zonder belemmeringen, een optimale balans te maken tussen vormgeving en functionaliteit. Om hier op voorhand al rekening te houden met hergebruik kan aan de functie voorbij gaan. Een betere wereld begint bij onszelf, daarom is de volgende stap een prima moment om te denken aan duurzame keuzes.4 tips voor duurzaam hergebruik

1. Hergebruik op andere plek

Denk aan die kast die niet meer past qua kleur, maar prima in het archief dienst kan doen.

2. Revitaliseren

Een bureaublad heeft vaak meer te leiden dan het onderstel. Misschien kan deze prima worden ingezet met een nieuw blad en een onderhoudsbeurt aan het onderstel.

3. Hergebruik in een andere vorm

De bladen van een oude vergadertafel kunnen ook worden gebruikt als versteviging in een wand. Zo hoeft daar geen nieuw product voor te worden gebruikt.

4. Hergebruik door een andere gebruiker

De stoelen die niet meer passen omdat ze vloeken met de huisstijl kunnen een perfecte match zijn voor de startende ondernemer om de hoek. 


“Of het nu nieuwbouw of verbouw is van een kantoor, ik gun iedereen GRIP op het project.

Marleen Bosschart & Marieke Sanders, K3 OrganisatieOnze interieurontwerpers gaan graag met een creatieve blik aan de slag met uw huidige producten en materialen. Als onafhankelijke turn-key begeleider bij uw bouwbegeleiding hebben wij geen belang om nieuwe producten toe te passen, alleen de juiste balans op uw werkplek telt.

Vanuit de gedachte van het ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, worden veel interieurprojecten getoetst op duurzaamheid. 

Diverse normen en waarden zijn in het leven geroepen om inzicht te geven in een ‘groene’ manier van het tot stand brengen van een bouwproject, denk daarbij aan de Cradle2Cradle filosofie of de BREEAM-certificering. Vergeet hierbij nooit dat de certificering op zich geen doel is. 

duurzaam kantoor
Onderstellen van bureaus kunnen vaak goed worden hergebruikt.

Boerenverstand geeft handvatten bij creëren van een werkplek met oog voor de omgeving en het milieu. Bij het inrichten van een kantoor zal er onvermijdelijk een CO2 footprint worden achtergelaten. Voorkomen is beter dan genezen, dit zijn de twee zaken waarmee de impact op milieu kunnen worden beperkt.

Hergebruiken wat mogelijk is, maakt een mooie start. Door lokale producten te kopen wordt het transport tot een minimum beperkt. Door de CO2 impact af te zetten tegen de verwachte gebruiksduur en restwaarde van het product, weet je of een product verantwoord te gebruiken is. Zo kan een kunststof (een aardolieproduct) duurzaam zijn, wanneer deze 20 jaar kan worden gebruikt en daarna gerecycled.   

Compenseren kun je leren. Wanneer het wenselijk is dat zelfs de ‘te verantwoorde’ CO2 foodprint wordt opgeheven, zijn er diverse organisaties die de CO2 impact berekenen. Daarna planten zij het aantal bomen planten om de CO2 impact te compenseren. 

Vanaf het eerste interieurontwerp in 3D tot de eerste dag in een nieuwe omgeving, houdt GRIP interieurprojecten vanzelfsprekend de impact op het milieu in de gaten door producten te toetsen op oorsprong en hergebruik.

Duurzaam, circulair en milieubewust hebben het imago vertragend of kostenverhogend te werken in een interieurproject. Toch zijn er manieren om er, zonder te veel inspanning, rekening mee te houden. Een van die manieren is hergebruik uit demontage.

Het is bijzonder dat veel materialen worden afgevoerd als waardeloze materialen, terwijl dezelfde soort materialen daarna als kostbare bouwmaterialen worden aangevoerd om mee te bouwen. Enkele voorbeelden zijn isolatiemateriaal, gipsplaten en spaanplaat.

Wanneer sloop wordt uitgevoerd als demontage met gescheiden afvalstromen, is het zinvol om in kaart te brengen welke materialen kunnen worden hergebruikt. Deze materialen kunnen worden opgeslagen en opnieuw worden ingezet.

Met een beetje creativiteit zijn materialen ook op nieuwe manieren in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan oude bureaubladen als versteviging van nieuwe wanden. GRIP interieurprojecten gaat graag de uitdaging aan om duurzame kansen in uw project niet te laten liggen!


“Neem vandaag nog contact op voor een persoonlijke kennismaking. Wij helpen graag grip te krijgen op jouw interieurproject.”

– Carla


Deze pagina delen