Informeel ontmoeten vermindert interne mailberichten

Minder mail? Ga koffie drinken!

‘Eerst een kop koffie’ is een veelgehoorde zin op kantoor. Dat hierin een sleutel ligt tot het verminderen van intern mailverkeer, kan de meerwaarde van deze kop koffie vergroten.

Het lijkt misschien handiger om minder koffie te drinken en eerst eens al die mail ‘weg te werken’. Maar wanneer je eens goed door de mail loopt valt in veel bedrijven op dat de inhoud van het overgrote deel van de interne mail een gebrek aan inhoud of nieuwswaarde heeft. Wel goed om te weten, of om over te praten, maar geen mail waard als we elkaar even hadden gesproken. Het antwoord; stimuleer korte informele gesprekken om onnodig mailen te voorkomen. Hierbij zijn twee factoren van groot belang.

1. Ruimte

Door voorzieningen op de kantoorvloer aan te bieden waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaat er ruimte voor gesprekken. 

2. Beweging

Zet mensen in beweging, goede koffie heeft een aanzuigende werking om naar een koffiecorner te gaan. Daarnaast kan beleid ook helpen; door koffie op de werkplek te verbieden zullen mensen elkaar meer treffen bij de koffie momentjes.

Elke organisatie is anders. Daarom is het goed om te kijken welke oplossingen passen bij de cultuur en behoefte van de organisatie. Bij het creëren van een interieurontwerp is het optimaal ondersteunen van de werkprocessen een primair doel, naast dit primaire doel kan een omgeving ook bijdragen aan gewenst gedrag.

Zo geven we niet alleen grip op interieurprojecten, maar ook op uw maibox.

Deze pagina delen