Voor een organisatie is het prettig als je geen omkijken hebt naar het ontwerp, afbouw en overige randzaken bij een interieurproject. Een verbouwing of verhuizing geeft al druk genoeg. Turn-key lijkt daarin de ideale oplossing te zijn, maar wat zijn hier de voor- en nadelen van?
De voordelen worden vaak groot uitgemeten vanwege de financiële belangen voor de uitvoerende partijen. Deze voordelen zijn er ook zeker:
- Eén partij als aanspreekpunt.
- Kwaliteitsafspraken vooraf besproken.
- Vooraf inzicht in kosten.
- Minder kans op vertraging door heldere afspraken.
- Risico wordt gedragen door leverancier.
Maar wat zien we door het sleutelgat, als we een kijkje nemen achter deze mooie turn-key deur? Een leverancier, met als verdienmodel de marge op producten, heeft veelal een ander belang binnen een project dan die van de eindgebruiker. Daarbij worden de nadelen zichtbaar:
- Kans op minder kwaliteit
Niet alle kwaliteitseisen zijn tot in detail vast te leggen, inkoopvoordeel kan ertoe leiden dat er minder kwalitatieve producten worden toegepast welke toch binnen vooraf gestelde kaders vallen.
- Duur
De opslag komt niet overeen met de werkelijke kosten voor coördinatie. Met een opslag tussen de 10% en 25%(!) vallen de kosten vaak hoger uit dan de kosten voor een onafhankelijke projectmanager.
- Niet onafhankelijk
De belangen tijdens een interieurproject kunnen uiteenlopen. Hierbij is het risico dat er geen onafhankelijk advies wordt geven als het gaat over de keuzes voor producten.
Wanneer de nadelen ondervangen kunnen worden, blijft turn-key een ideale oplossing voor bedrijven. Met een onafhankelijke projectmanager, gespecialiseerd in volledige interieurprojecten en alle bijkomende zaken, is hierin een mogelijk antwoord.
Uiteraard heeft een projectmanager ook het belang van een passende vergoeding. De turn-key aanpak van GRIP is een combinatie van een onafhankelijke projectmanager, een specialistisch team dat ondersteunt in interieurontwerp, calculatie en planning en een relatie zonder tegengestelde belangen.