Inzicht op de ROI van een verhuizing of verbouwing - GRIP Interieurprojecten

Inzicht op de ROI van een verhuizing of verbouwing

Het beheren van huisvestingskosten is een uitdaging voor veel organisaties. Bij GRIP bieden we inzicht en overzicht, zodat je grip krijgt op de uitgaven van een interieurproject. Dit betekent niet alleen kijken naar de directe kosten zoals afbouw, huur en onderhoud, maar ook naar indirecte kostenposten zoals productiviteit en verzuim. Door zowel de huidige situatie als de potentiële impact van een verandering in kaart te brengen, kun je weloverwogen beslissingen nemen en de ROI van je huisvesting optimaliseren.

Directe kosten: een overzicht

De directe kosten van huisvesting zijn vaak eenvoudig te identificeren en berekenen. Vijf belangrijke posten zijn:

  1. Huurkosten: De periodieke betalingen voor het gebruik van het pand.
  2. Energiekosten: Uitgaven voor elektriciteit, gas en waterverbruik.
  3. Onderhoudskosten: Kosten voor het reguliere onderhoud en reparaties van het gebouw en de installaties.
  4. Schoonmaakkosten: Uitgaven voor de reiniging van werkruimtes en gemeenschappelijke gebieden.
  5. Verzekeringspremies: Kosten voor het verzekeren van het pand tegen schade en aansprakelijkheid.

Indirecte kosten: minder zichtbaar, maar net zo belangrijk

Naast directe kosten zijn er ook indirecte uitgaven die sterk beïnvloed worden door een prettige werkomgeving. Door te investeren in een optimale werkplek kunnen deze kosten aanzienlijk worden verminderd. Vijf (mogelijk) belangrijke indirecte kostenposten zijn:

  1. Verzuimkosten: Een prettige werkplek vermindert stress en fysieke klachten, wat ziekteverzuim verlaagt.
  2. Productiviteit: Een werkomgeving die afgestemd is op de behoeften van medewerkers verhoogt de productiviteit en prestaties.
  3. Werving en behoud van medewerkers: Een aantrekkelijke werkomgeving helpt talent aan te trekken en te behouden, waardoor de kosten voor werving en inwerken van nieuwe medewerkers dalen.
  4. Reiskosten: Door te kiezen voor een locatie dichter bij de woonplaatsen van medewerkers kunnen reiskosten dalen, evenals de impact op het milieu.
  5. Externe faciliteiten: Door zelfvoorzienend te zijn met vergaderruimtes en andere faciliteiten, bespaar je op de huur van externe ruimtes.

Een business case voor een verandering in huisvesting of een interieurproject begint met een helder overzicht van de huidige directe en indirecte kosten. Haal intern deze gegevens op en onderzoek de mogelijke impact van verbeteringen op deze posten. Zo creëer je een stevig fundament voor een strategisch en financieel verantwoord huisvestingsbeleid. Door aandacht te besteden aan zowel zichtbare als verborgen kostenposten, kun je investeren in een werkomgeving die niet alleen kosten bespaart, maar ook waarde toevoegt aan de organisatie. In onze aanpak bieden wij de mogelijkheid om een volledige businesscase uit te werken. Dit is een onderdeel van het HuisvestingsAdvies. Hierbij helpen we organisaties een weloverwogen keuze te maken op het gebied van huisvesting én werkplekconcept.

Deze pagina delen