Maak ruimtelijke behoefte visueel in een programma van eisen

In 3 stappen naar een nieuw kantoorpand

Oei! De zoektocht naar een ideaal pand om te kopen of te huren kan spannend zijn. Interieurontwerp voor kantoor en projectbegeleiding zijn van latere zorg. Waar start je en op basis van welke informatie ga je op zoek? Hierbij 3 stappen om daar grip op te krijgen.

Stap 1 - Functionele behoefte op een rijtje

Op basis van een bestaande situatie is goed in kaart te brengen welke behoefte er is aan werkplekken, overleg en overige faciliteiten. Een verhuizing of verbouwing is een ideaal moment om de verbeteringen door te voeren, dus deze wijzigingen kunnen in dit lijstje worden doorgevoerd. 

Stap 2 – Ruimtelijke behoefte visualiseren

Door alle benodigde elementen, die voorkomen in de functionele behoefte, te visualiseren middels blokken en m2 wordt zichtbaar wat de ruimtelijke behoefte is. Met het toevoegen van noodzakelijke elementen, zoals verkeersruimte en gezamenlijke faciliteiten, wordt een realistische berekening compleet gemaakt. 

Stap 3 – Inpassen van vlekkenplan

Hoe kom je erachter of een specifiek pand aansluit bij de behoefte? De gegevens uit stap 2 bieden een handvat in de zoektocht naar het ideale pand. Wanneer een potentieel pand zich aanbiedt kunnen de vlekken uit de vorige stap worden geprojecteerd op een plattegrond om te controleren of het geheel past.

Het is natuurlijk super als het aanbod van pand en de ruimtelijke behoefte van een organisatie bij elkaar komen. Al is dat wel het begin van alle overige stappen die moeten worden genomen. Een goede match voorkomt dat er onnodig veel moet worden geïnvesteerd om een mis match te compenseren. Met een ruimtelijk programma van eisen geven we GRIP op de keuzes die in een vroeg stadium moeten worden gemaakt. Een goed begin is het halve werk! 

drie stappen naar nieuw pand
Deze pagina delen