Stel heldere eisen aan de technische installaties in uw kantoor

Het onzichtbare interieurontwerp

Wanneer een interieurproject is afgerond zie je er bijna niets meer van terug, maar we kunnen niet zonder. Achter de wanden en plafonds zit een belangrijk onderdeel dat een groot gedeelte van de gebruikersbeleving zal bepalen; de technische installaties.

Het technische ontwerp van een interieurproject wordt in hoofdlijnen opgedeeld in een elektrotechnisch (E-installatie) en werkbouwkundig (W-installatie). Ondanks dat je voor de technische uitwerking van deze onderdelen specialisten nodig hebt, is het belangrijk om de uitgangspunten duidelijk te formuleren. 

Een onderdeel van de W-installatie is het klimaatbeheer. Het verschil tussen klimaatregeling per ruimte of per zone is van grote invloed op de benodigde installaties achter het plafond. Ook de gewenste koeling of verwarming t.o.v. de buiten temperatuur is sterk van invloed op het type installatie wat daarvoor nodig is. Met de uiteenlopende opties in installaties lopen ook de daaraan verbonden kosten uiteen.

Bij het beheersen van een interieurproject is het belangrijk oog de hebben voor de zichtbare en onzichtbare onderdelen. Zo voorkomen we dat de onzichtbare onderdelen zich verschuilen als een addertje achter het plafond.

Deze pagina delen