Massa in een kantoor beperkt geluidsoverdracht.

Geluidsoverdracht beperken in kantoor door een goed interieurontwerp

Kun je mij horen? Gesprekken die je letterlijk kan verstaan, terwijl de deur echt dicht zit. Geluidsoverdracht is een veel voorkomend probleem. Zelfs in volledig nieuwe kantoren.

Geluidsgolven laten zich in basis alleen tegenhouden door massa. Massa is een natuurkundige grootheid die de dichtheid van materie aanduidt. Daarnaast zoekt geluid de weg van de minste weerstand. Daarom de twee belangrijkste zaken rondom geluidoverdracht op een rij.

Creëer massa

Afhankelijk van de frequentie en het volume van het geluid, wordt bepaald wat de benodigde massa is om deze tegen te houden. Gesprekken brengen andere tonen en volume voort dan machines. Hoe harder en lager de tonen, hoe meer massa er nodig is om deze tegen te houden.

Voorkom lekkage

De zwakste schakel bepaalt het succes van het tegenhouden van geluid. Zo gaat geluid over een wand heen wanneer er een open ruimte is tussen het systeemplafond en het bouwkundig plafond. Daarnaast zijn kanalen, kieren onder de deur en de aansluiting op de gevel veel voorkomende posities waar geluid zijn weg vindt.

Breng vooraf de behoefte in kaart en bepaal heldere massa-eisen. Bespreek deze vooraf met de leveranciers van wanden. Zo blijft het geluid beperkt tot de ruimte waar deze hoort.

Luid en duidelijk!


Deze pagina delen