Kies bewust een lichtkleur, maar houdt rekening met het effect

Een goed licht ontwerp voor op kantoor

Zie het in het juiste licht.

De kleur van licht heeft grote impact op onze gemoedstoestand. Zo maakt koeler licht ons meer alert en geeft warm licht juist een gevoel van comfort. Het eerste wat je je zou moeten afvragen bij het kiezen van een lichtkleur is welk effect je ermee wilt bereiken.

Als koel licht stimulerend werkt, lijkt het logisch om daarvoor te kiezen in een werksituatie. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn.

De natuur verschaft ons hierin veel inzicht; we ontwaken met gematigd warm licht, worden actief met helder koel licht en sluiten de dag af met warm licht. De impact is zelfs meetbaar; er wordt in ons lichaam aantoonbaar meer melatonine aangemaakt wanneer onze ogen zwak warm licht registreren.

Idealiter kleurt de lichtkleur op onze werkplek dus mee met ons dagritme.

Dergelijke oplossingen zijn voor handen maar zeer kostbaar. Daarom is een gemiddelde lichtkleur, in combinatie met voldoende daglichttoetreding, een prima alternatief.

Vanuit onze ervaring laten wij graag ons licht schijnen over genoemde mogelijkheden en kunnen hierin een adviserende rol spelen. Tijdens de specificatie van onze interieurontwerpen maken we hierin bewuste keuzes die vastgelegd worden in deeluitwerkingen.

Deze pagina delen